En promenad i skor som skaver

by malin

Det är något med Alice Teodorescu som har skavt. Länge tänkte jag “men det är väl bara för att jag är ovan vid en grym kvinna i en sådan position. Hon är ett par nya liberala och fotriktiga skor helt enkelt.”
Men det fortsatte att skava. För varje läsar-promenad vi tog tillsammans så växte den där känslan av att skon inte riktigt var den liberala fotriktiga sko den utgav sig för att vara.
Så idag tog jag av mig skorna och jämförde dem i två strategiskt viktiga läsarpromenader;

Surrogatskap och insemination för singelkvinnor.

När det gäller surrogatskap hävdar Teodorescu att vi skall lyssna på kvinnan, respektera hennes val. (Trots att en öppning för surrogatskap är just en öppning, steget till att tillåta utländska surrogatskap därefter är inte lika stort.) Barnperspektivet finns inte alls med. Men ironiskt nog vände Teodorescu det till en argumentation mot brytandet av den informella manliga kvoteringen.

När det gäller insemination ifrågasätter Teodorescu kvinnans rättighet till val. Valet att bli gravid på ett säkert sätt istället för med ett random krogragg. Här är det istället plötsligt barnperspektivet som gäller. Tänk på barnen! Ungarna måste ha en rätt till sin pappa!

När jag synade de där skorna i sömmarna hittade jag, under den fancy pansy liberala iläggssulan, en etikett med vad skosulan verkligen bestod av. Konservatism. Ren och skär konservatism.

Jag avskyr att vara den som säger det. För jag är en liberal-feminist. Men det finns, om inte en plats i helvetet så iallafall en extra långsam kö till Sankte Per, statligt upphandlad och designad av försäkringskassan, för kvinnor som tar makt igenom konservativa frågor. De där frågorna som är utformade för att vinna örat på de män som djupt innerst inne är rädda för att förlora sina privilegier. De frågorna som ger makt, på bekostnad av jämställdhet.

Fast Teodorescu och Ebba Bush kanske gillar varandras sällskap i den där kön.

(http://bit.ly/21YwzNJ & http://bit.ly/21V7UNt)